Ove kulturne i prosvjetne ustanove bile su važan poticatelj kulturnog života grada koji je s godinama dobio nove oblike i sadržaje. Tako su primjerice, na sjajnoj glazbenoj tradiciji grada utemeljene 1971. godine – Varaždinske barokne večeri, festival barokne glazbe međunarodnog ugleda, koje su uz varaždinski Špancirfest, festival dobrih emocija koji najbolje svjedoči o otvorenosti ovog grada, postale zaštitni znak Varaždina – kao Grada kulture.

Aestas Musica
Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa.
Organizira se svakog ljeta od 1999. godine pod
vodstvom uglednih glazbenih pedagoga iz Velike Britanije, Hrvatske te drugih zemalja, a polaznicima – studentima glazbe i plesa iz cijelog svijeta omogućava majstorsko usavršavanje.

Dani performansa
Međunarodni festival koji promiče performans kao izvedbenu umjetničku formu. Festival je doživio već 13 izdanja i najstariji je festival takve vrste u zemlji.
Na festivalu je do sada nastupilo više od 800 umjetnika iz Hrvatske, regije, ali i cijelog svijeta, čime se Varaždin pozicionirao kao važno središte suvremene umjetnosti.

Dani suvremenog plesa
Festival od 2009. godine ugošćuje predstave iz
područja suvremenoplesne i izvedbene umjetnosti,
radionice za profesionalce i amatere, projekcije plesnih filmova, rezidencijalne programe te zabavne popratne sadržaje. Važni dio festivala su programi za djecu i mlade. Iz Dana suvremenog plesa nastao je Centar za izvedbene umjetnosti Varaždin (CIU), koji publici nastoji ponuditi kontinuitet zbivanja na polju izvedbenih umjetnosti kroz cijelu godinu.

Fontana blues festival
Nastao na poticaj varaždinskih glazbenika prije 12 godina, festival koji se
održava na pozornici uz kazališnu fontanu, postao je važno događanje – Ljeta u Varaždinu. Na ovom odlično posjećenom festivalu uglavnom nastupaju domaći glazbenici i njihovi gosti.

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži
Najstariji kulturno – glazbeni događaj u Varaždinu, koji je postao nezaobilazno mjesto susreta mladih glazbenika iz cijele Hrvatske. Cilj je Glazbenih svečanosti poticanje glazbene kulture mladih i aktivnog bavljenja glazbom, afirmacija glazbenog stvaralaštva mladih te prezentacija najvrednijih ostvarenja rada pjevačkih zborova u Hrvatskoj, ali i poticanje glazbenog stvaralaštva hrvatskih skladatelja, kao i praćenje i vrednovanje rezultata rada zborova i njihovih voditelja-zborovođa.Glazbene svečanosti u Varaždinu se održavaju svakog proljeća još od 1968. godine, a do sada su ugostile više od 600 zbornih ansambala.

Ljeto u Varaždinu
Već 20 godina Koncertni ured Varaždin i u ljetnim mjesecima nastojiodržati
visoku kulturnu ponudu u gradu Varaždinu te publici ponuditi mnoštvo raznovrsnih događanja i nastupa domaćih i inozemnih umjetnika na atraktivnim gradskim pozornicama. Tijekom srpnja i kolovoza zahvaljujući Ljetu u Varaždinu organizirano je četrdesetak programa – koncerata, predstava i kino – projekcija na otvorenom.

Mop
Festival multimedije koji svojim programima promiče digitalnu kulturu. Festival okuplja mlade kreativce, studente multimedije, glazbenike, dizajnere, dizajnere interakcija, video – umjetnike, fotografe, animatore i sve druge koji se bave multimedijom.

Sax & More
Ljetni festival koji publici predstavlja ljepotu i puninu zvuka saksofona i potiče zanimanje publike za puhače instrumente.

Sinki
Prvi hrvatski festival sinkronizacije pokrenut je

  1. godine kako bi se popularizirala
    sinkronizacija, zapostavljena, a značajna grana dramske umjetnosti. Na fesivalu
    se prikazuju recentni visokobudžetni animirani filmovi svjetske produkcije koji
    su sinkronizirani na hrvatski, a najboljim sinkronizatorima dodjeljuju se nagrade
    struke i publike. Sinki je prvenstveno namijenjen djeci školskog uzrasta.

Špancirfest
Svakako jedan od top festivala u Hrvatskoj, neodoljivi festival dobrih emocija i uličnih šetača koji se na varaždinskim trgovima i ulicama organizira krajem kolovoza.
Zahvaljujući Špancirfestu, koji je u petnaest festivalskih godina postao varaždinski super-brand, Varaždin je posjetilo više od 2 milijuna «špancirera» koji su uživali u jedinstvenoj atmosferi ovog festivala. Na gradskim ulicama i trgovima izmjenjuju se vrhunski performeri – akrobati i žongleri, klaunovi i mađioničari, ulični svirači, na festivalskim pozornicama nastupaju umjetnici iz cijelog svijeta, njih više od 13.000.

Šuš micro fest
Mali festival glazbe i druženja pokrenut 2014. godine, koji je na prvom izdanju okupio mlade i talentirane DJ-e i glazbenike s područja sjeverne Hrvatske, ali i kreativce s područja likovnih umjetnosti, fotografije, grafičkog dizajna, dizajna rasvjete i glazbene produkcije. Primarno promovira elektronsku glazbu.

XFO Fotomaraton
Iako tek godinu dana na sceni, XFO se nametnuo kao vodeći fotografski susret u
Varaždinu. Festival XFO u organizaciji Varaždinske Udruge Digitalnih umjetnosti
– VUDU okuplja fotografe iz cijele regije.
Fotografi su iz Varaždina, Zagreba, Lepoglave, Siska i Čakovca, a uz fotomaraton
u rujnu, mladi umjetnici mogu i tijekom godine sudjelovati na “XFO workshop”
radionicama. Uz promicanje novih fotografskih tehnika, festival nastoji
omogućiti sudionicima radionica i svojim članovima fotografiranje
nesvakidašnjih motiva, čime se dodatno potiče kreativnost autora.

Tjedan smijeha
Festival komedije koji organizira Umjetnička udruga Kerekesh teatar. Iznimno
omiljen festival koji popularizira kazališnu umjetnost i u kazalište privlači
publiku željnu britke satire i pučke komedije.

Trash film festival
Međunarodni festival niskobudžetnih filmova
akcijskih i srodnih žanrova. Festival se održava od
2006. godine, kako bi autorima niskobudžetnih filmova iz cijelog svijeta
omogućio prezentaciju njihovih filmskih ostvarenja, ali i kako bi promicao razvoj
žanrovskog filma. Festival prati i zanimljiv koncertni te popratni program.

Vafi
Varaždin, Grad – prijatelj djece, domaćin je
međunarodnog festivala animiranih filmova za
djecu i mlade. Zahvaljujući ovom festivalu Varaždin se potvrdio kao važno
središte susreta mladih autora iz cijelog svijeta. Festival dodjelom nagrade Plavi VAFI posebno promiče dječja prava.

Varaždinske barokne večeri
Glazbeni festival utemeljen na bogatoj glazbenoj
tradiciji grada. Prvi festival održan je 1971. godine,
a od tada se krajem rujna i početkom listopada u varaždinskim crkvama i
drugim koncertnim prostorima razliježe barokna glazba u izvedbi ponajboljih hrvatskih i svjetskih glazbenika i ansambala. Od 1992. godine Barokne večeri su državni festival koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin. Programski je festival usmjeren na istraživanje i izvođenje europske i hrvatske barokne glazbe, a uz glazbenu promovira i povijesnu te kulturnu baštinu grada. Zahvaljujući takvom pristupu Varaždinske barokne večeri postale su priznato i cijenjeno kulturno događanje koje svake godine podržava druga zemlja-partner, pa su do sada programi Varaždinskih baroknih večeri organizirani u čak sedam zemalja Europe.